top of page
Writer's pictureSUMI | Suzuki Music Institute

Com agafar apunts a classe d'instrument

Tal com ens explica Edmund Sprunger en el seu llibre «Helping Parents Practice», tothom qui ha vist la pel·lícula de Disney 101 dàlmates, recorda que un dels gossets mor, i fins i tot ha plorat o ha estat a punt de fer-ho durant aquesta escena, però ningú recorda el número del cadell, i si algú el recorda, potser no recorda el nom. Si haguéssim tingut una llibreta durant la visualització de la pel·lícula, ho hauríem pogut anotar i per tant respondre a aquesta pregunta.


Aquesta situació és similar al que passa durant una classe d’instrument: els pares estem involucrats, concentrats, entenent tots els detalls, però si no els apuntem, algun se’ns pot escapar de la memòria i a l’hora de posar-nos a practicar, ens sorgiran més dubtes que respostes. Per aquest motiu, és molt important agafar apunts durant les classes, i com més concrets i específics siguin aquests millor. Tots els detalls que puguem treballar al llarg de la setmana ens permetran poder avançar i crear bons hàbits des de l’inici.


Algunes idees per agafar apunts:

  • Digital o analògic? Els experts diuen que agafar apunts a mà afavoreix la memorització i assimilació dels conceptes, però és veritat que agafar apunts de manera digital també té els seus avantatges, com ara el fet que es poden compartir amb rapidesa amb altres membres de la família. Sigui quina sigui la vostra tria, els següents punts us poden ajudar.

  • Mida de la llibreta: com més petit el plat, menys quantitat de menjar ens servim; com més petita la llibreta, menys apunts agafarem. Us recomanem llibretes de mida A5 o A4 per escriure còmodament. Tingueu en compte també la comoditat a l’hora de transportar la llibreta amb vosaltres, perquè si ens la deixem sovint, anirem amb papers que després haurem de copiar a la llibreta i no necessitem més feina extra.

  • Apartats: pot ser còmode dividir la llibreta en dos o començar-la per davant i per darrere. Per davant la podem fer servir per agafar els apunts de cada classe, i per darrere tenir un índex de cançons on poder copiar els punts més importants de cada una, i tenir-ho tot al mateix lloc. Així, quan repassem una peça, trobarem tots els punts claus a la mateixa pàgina, sense haver de rebuscar en els apunts setmanals. També pot ser útil passar els apunts de les peces a la partitura directament, per anar-nos familiaritzant amb el llibre.

  • Organització de la pàgina: segons el nivell, pot resultar interessant deixar-nos un petit requadre a l’inici de cada pàgina dels apunts que agafem a classe. En aquest requadre podem anotar els punts de postura que seran aplicables a tot el que farem. També un espai de recursos metodològics o jocs que observem a classe i que podem aplicar aquella setmana o més endavant: un joc de repàs, la manera de corregir la postura, una frase per encoratjar...

  • Preguntes: És millor fer les preguntes que ens han sorgit durant la setmana a l’inici de la classe perquè el professor les pugui respondre o treballar-les durant la classe. La resta de preguntes les apuntarem per a no oblidar-les i les comentarem al final. Si durant la setmana en tenim altres, podem enviar un correu electrònic al professor o apuntar-les per a poder-les resoldre en la següent classe.

  • Abreviatures: com quan agafàvem apunts, farem servir abreviatures per als termes més recurrents: XB (xocolata blanca), MI (meitat inferior de l’arc), MS (meitat superior de l’arc), TA (tot l’arc), MD (mà dreta), ME (mà esquerra), R10 o x10 (10 repeticions), R5 o x5 (5 repeticions), etc.

  • El punt més important és no només escriure el què s’ha de treballar, sinó el COM s’ha de treballar: el nombre de repeticions, el tempo (lent, ràpid), els ritmes, si comencem arc amunt o arc avall, a la corda «la» o a la corda «mi», vigilant la posició de la mà, el colze, el dit..., a quina part de l’arc (taló, centre, punta), o amb quina distribució d’arc (més arc, menys arc…). Sempre que tingueu un punt a treballar, estigueu segurs de poder respondre a la pregunta COM.

Uns bons apunts a classe marcaran molt la diferència de la qualitat de la pràctica que farem a casa. Afilem els llapis i no oblidem la goma, que els errors són la clau per aprendre.

Kommentarer


bottom of page